Dirigent debuteert bij Concordia - De fanfare: meer dan alleen maar dat 'pakkie'

09-November-2018

Pål Jansen - Brabants Centrum

 

Corné van Groesen leidt al vanaf januari het orkest van fanfare Concordia uit Liempde als interim-dirigent. Maar deze zomer werd de musicus uit Rijen daarvoor daadwerkelijk gecontracteerd. Sindsdien is hij de vaste muzikale leidsman van de vereniging. "Wat we doen, is meer dan alleen in dat 'pakkie' op straat muziek maken." Vrijdag 16 november houdt de fanfare het concert Around the World waarmee de dirigent zijn debuut maakt.

De repetitie in multifunctionele accommodatie De Serenade op dinsdagavond duurt normaal gesproken tot tien uur. Echter, het loopt iets uit. Om vijf over tien zet iedereen nog een keer aan: een vol en stevig geluid klinkt harmonieus ult de tientallen blaasinstrumenten zonder dat het te hard klinkt. Het zou gaan om een van de 'lastigste stukken' in het aanstaande concert, zegt Groesen na afloop. "Het niveau is hoog bij Concordia, er zitten in het komende optreden best veel technisch moeilijke werken."

De man uit Rijen is inmiddels al enkele decennia muziekdocent gespecialiseerd in trompet en ander 'kleinkoper', oftewel kleinere blaasinstrumenten als de flügelhorn en de cornet. Maar ook dirigeerde hij al veel fanfares en harmonieën in de regio. Naast interim-dirigent was hij ook al even actief voor de blazers van BeCOOL, het jeugdorkest. Er is nog een sollicitatieprocedure opgezet voor zijn huidige functie. Janneke van den Heuvel van fanfare Concordia: "We hebben daarop ook ontzettend veel reacties binnen gehad." Clubgenoot Ingrid Saris vult aan: "Onze vorige dirigent moest noodgedwongen vrij plotseling stoppen om gezondheidsredenen. Als interim pakte Corné de dirigeerstok al prima op. De sollicitatiecommissie was er vrij snel uit."

 

JULES VERNE

Ook voor Van Groesen was het geen lastige keuze: "Het verenigingsidee spreekt mij erg aan. De muzikanten hebben altijd veel verschillende wensen", zegt Van Groesen. Een mooie taak dus voor de dirigent om daar één geheel van de smeden, vindt ook hij. Dat zal 16 november voor het eerst officieel onder zijn leiding plaatsvinden, "We brengen diverse stukken uit verschillende landen. We volgen het pad van Jules Verne (19e-eeuws schrijver van sciencefictionboeken en wereldreiziger). We komen door Europa. Zo nemen we de mensen mee naar de Schotse Hooglanden in Call of the Clans, een muziekwerk dat het gevecht van de Schotse clans voor het behoud van hun tradities verbeeldt. Maar ook Soldaat van Oranje komt aan bod, muziekstukken uit Barcelona, Egypte...", somt Groesen op. Naast het fanfareorkest, worden ook alle jeugdige blazers ingeschakeld, zowel die van BeCOOL als de nog jongere samenspelgroep. "Hoe die reis precies vorm gaat krijgen? Dat moet je volgende week komen bekijken", grinnikt de dirigent.

 

STRAATMARSEN

De muziekvereniging maakt zich tevens op voor het promconcert, doorgaans het meest bezochte evenement van fanfare Concordia dat in 2019 op 5 en 6 april plaats zal vinden. Klassiek, maar ook pop en andere muziekstijlen zijn dan te horen. En andere vormen, zoals dans en zang zal de fanfare integreren. Saris: "We hebben twee regisseuses weten te strikken en die gaan er een compleet plaatje van maken."

De muzikanten van Concordia zoeken op deze wijze veel vaker aansluiting met moderne muziek en andere culturele expressies. Het beeld van de fanfare is echter vaak anders, zegt Van den Heuvel. "We lopen op straat en we spelen marsen: daar kennen veel mensen ons van. En dat zijn we óók." Groesen: "Maar wat we doen, is meer dan alleen in dat 'pakkie' op straat muziek maken."


Een voorproefje is vrijdag 16 november dus te beleven in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur. lnloop is vanaf 19.00 uur.